Skolyoz Tedavi ve Uygulama Merkezi
İnsan omurgası boyun,sırt,bel ve kuyruk sokumu bölgesindeki vertebra(omur) adı verilen kemik yapılar ve bunları çevreleyen kas, ligaman ve sinir yapıları ile damar sisteminden oluşan denge ve hareket özelliğine sahip mükemmel bir yapıdır.
Omurganın sağa veya sola doğru 10° üzerindeki eğriliği Skolyoz olarak tanımlanır.
Skolyozun tipik bulgusu omurgadaki asimetriye bağlı olarak bir omuzun yüksek olması, bel ve kollar arasındaki mesafede eşitsizlik ve kalçanın diğer tarafa kaymış görünümü nedeniyle vücudun bir tarafa kaymış görünümü vardır.
Bacak kısalığı, omurgada kayma, travma veya nörolojik hastalıklara bağlı olarak kas dengesizliği nedeniyle olabilir. Fakat skolyozlu hastaların %90’ında belirgin bir problem ve patoloji yoktur bu nedenle bu tür skolyozaidiyopatik (nedeni belli olmayan anlamında) skolyoz denir. Bu tür skolyoz her yaşta ortaya çıkabilir.
Skolyoz tedavisinde; gözlem, korse, fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ve cerrahi olarak dört ana kategori mevcuttur. Bu tedavilere eğriliğin ilerleme şiddeti dikkate alınarak karar verilmelidir. Erken yaşta ortaya çıkan ve ilk tanıda açısı büyük olan skolyozda ilerleme hızlı olacaktır. Çocuğun kalan büyüme potansiyeli ve kemik yaşı ile kız çocuklarda adetin başlangıç yaşı çok önemli belirleyicilerdir.
Skolyozda etkilenen omurga bölümlerini normalize etmek, kısalan ve zayıf kalan kas gruplarını aktive etmek ve solunum kaslarının kullanımı ile göğüs kafesini ve solunum kapasitesini korumak amacıyla egzersiz yapılmalıdır.
Skolyoz üç boyutlu bir omurga deformitesidir.Bu nedenle kullanılacak korsenin bu üç düzlemdeki bozulmayı kontrol edecek bir tasarıma sahip olması gerekir. Genellikle skolyozda kullanılan korselere TLSO (TorakoLumboSakral gövde Ortezi) adı verilir. Bu korseler farklı tip ve modellerde üretilebilmektedir.